11.07.2023
10. července začala na poloostrově Reykjanes nová erupce.

10. července začala na poloostrově Reykjanes severozápadně od míst erupcí v letech 2021 a 2022 v oblasti Fagradalsfjall puklinová erupce. Nové místo erupce se nachází asi 38 km od Reykjavíku a nepředstavuje bezprostřední nebezpečí pro obyvatele ani infrastrukturu.

Národní policejní komisař vyzývá lidi, aby se k místu nepřibližovali. Vědci stále pracují na vyhodnocení situace a v oblasti existuje značné riziko znečištění plynem. Nebyl zjištěn žádný popílek a v tuto chvíli nemá žádný dopad na leteckou dopravu. Ta je neustále monitorována a na místě jsou první záchranáři.

Seismická a vulkanická činnost je na Islandu samozřejmostí a Islanďané se naučili žít jak s jejími nevýhodami, tak i s jejími značnými výhodami, jako je například geotermální energie. Islandský meteorologický úřad a tým vědců pečlivě monitorují sopečnou činnost a veškerý vývoj je podrobně analyzován.

Podobně jako v případě minulých erupcí v této oblasti bude mít pravděpodobně minimální dopad na leteckou dopravu nebo lety na letiště Keflavík. Během dvou předchozích erupcí v letech 2021 a 2022 nedošlo k žádnému narušení leteckého provozu.

Zdroj: https://www.visiticeland.com/article/seismic-activity-in-iceland-2023

Přímý přenos erupce můžete sledovat zde.

Související nabídka

Island - velký turistický a poznávací okruh

15.07. - 26.07.2024
Island Letecky z Prahy
bez stravy

Island - za polární září, přírodou a poznáváním

28.12.2024 - 03.01.2025
Island Letecky z Prahy
bez stravy

Přihlaste se k odběru novinek
Na těchto webových stránkách jsou k vylepšování služeb využívány soubory cookies.