Recept na tradiční portugalský "koláček" z listového těsta a žloutkového krému.



Milí milovníci portugalských chutí a cestovatelé toužící po objevování (nových) kulinářských zážitků, 🌞 právě pro vás máme připravený recept, který vás vrátí zpět do úžasných krajů Azorských ostrovů, Madeiry a Lisabonu. 🏝 Vzpomínáte si na ten neodolatelný moment, kdy jste poprvé ochutnali pastel de nata? Na tu křehkost listového těsta a nebesky lahodný krém, který se rozplýval na jazyku? 😋
Pro všechny, kteří jste si tuto pochoutku vychutnali během našich zájezdů, je tento recept malým připomenutím nezapomenutelných chvil. 💭 A pokud jste se na Azory či Madeiru ještě nevydali, nechte se lákavými pastéis de nata inspirovat k plánování cesty plné objevů a chuťových radostí. 🗺🍴 S naší cestovní kanceláří KATU můžete prozkoumat tyto kouzelné ostrovy, navštívit Lisabon a ochutnat mnohem víc než jen tento legendární koláček. To vše ve formě turisticko-poznávacích zájezdů s českým průvodcem a skupince max. 20 klientů.
Přidejte se k nám a objevte s námi kulinářské poklady Portugalska při našich zájezdech na Azorské ostrovy a/nebo na Madeiru. 🇵🇹✈🥘
Pastel de Nata
Pastel de nata je lahodný portugalský koláček, který je v této zemi všudypřítomný - od kaváren a pekáren až po fotbalové stadiony. Vznikl v klášteře Mosteiro dos Jerónimos v Lisabonu, kde byly vaječné bílky využívány pro škrobení hábitů, což vedlo k přebytku žloutků. Ty byly následně použity pro přípravu sladkých dezertů, mezi něž patří i tento koláček. Dnes jsou známé pod názvem pastéis de Belém a pečou se v pekárně, která je součástí kulturního dědictví UNESCO. Ostatní pekárny po celém Portugalsku vyrábějí podobné koláčky pod názvem pastel de nata, kterým se budeme věnovat i my. Na Azorských ostrovech je najdete pod názvem Queijadas.
Náročnost přípravy: Střední, pokud využijete kupované listové těsto, které výrazně usnadní celý proces.
Čas přípravy: Přibližně 1 hodina a 8 minut (30 minut práce s těstem, 30 minut výroba náplně, 8 minut pečení)
Ingredience (pro 50 koláčků):
- 400 g listového těsta (kupované nebo domácí dle vašeho oblíbeného receptu)
- 500 ml smetany ke šlehání
- 200 ml vody
- 50 g kukuřičného škrobu
- 250 g třtinového cukru
- Kůra z 1/2 citrónu
- 1 celá skořice + mletá skořice pro posypání
- 2 celá vejce + 4 žloutky
- 1/2 vanilkového lusku
- Moučkový cukr pro posypání
Postup:
1. Listové těsto vyválejte na obdélník o tloušťce 3 mm a zarolujte ho podél delší strany do válečku. Dejte chladit do lednice.
2. Vodu, cukr, citrónovou kůru a skořici povařte, dokud se cukr nerozpustí, a nechte vychladnout.
3. Těsto nakrájejte na 1,5 cm silná kolečka, která vložíte do formiček a vytvarujte košíčky.
4. Troubu předehřejte na 180 °C.
5. Vejce, žloutky a škrob smíchejte do hladka.
6. Smetanu s vanilkou zahřejte těsně pod bod varu, přidejte žloutkovou směs a chladný cukrový sirup. Míchejte do hladka.
7. Náplň nalijte do košíčků a pečte 8 minut, dokud se na povrchu neobjeví tmavé puchýřky.
8. Hotové koláčky pocukrujte a posypte skořicí.
Dobrou chuť Vám přeje celý tým ck KATU.